Advertisemen
APA ITU KISMIS ?
Kismis adalah buah anggur yang mana ia dikeringkan terlebih dahulu.
Penggunaan kismis (vitis vinifera) adalah berbeza di dalam pelbagai tradisi dan budaya yang berlainan.
Ia boleh dimakan mentah ataupun digunakan dalam masakan atau pembuatan kek.
Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya.
Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya walaupun disimpan dalam tempoh yang lama.
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera
Khasiat :
1. menguatkan daya ingatan
2. mengubati penyakit lupa
3. mencerdaskan minda
4. memutuskan balgham
5. membersihkan hati
6. mencerahkan mata
"Sesiapa yang ingin menghafal hadith
hendaklah ia kerap memakan
anggur kering"
Imam Az-Zuhdi
Advertisemen
Kismis